Това се казва в становище от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари

...
Това се казва в становище от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари
Коментари Харесай

Личните лекари не подкрепят преминаването само на електронна рецепта

Това се споделя в мнение от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, изпратено до здравния министър Асена Сербезова, ръководителя на здравната комисия Антон Тонев. Копие от писмото е адресирано до, ръководителя на Здравната каса Петко Салчев, ръководителя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров и до членовете на техните организации.

От Сдружението на персоналните лекари поддържат декларираното мнение на БЛС, че с прекосяването на " бялата рецепта " само в електронен вид " не се подсигуряват ползите на българските пациенти, а се лимитират правата на лекарите за практикуване на тяхната специалност, което от своя страна ще докара до ограничение правата на пациентите. ".

Становището на персоналните лекари е по повод проект за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и отпускане на лекарствени артикули, оповестен на електронната страница на Министерство на здравеопазването на 12. 04. 2022 година

" Считаме също, че с оглед на сигурността, контрола и усъвършенстване на процеса, е по-належащо да се обмисли опцията " зелените и жълти " предписания за разпределяне на лекарствени артикули, съдържащи наркотични субстанции да преминат единствено в електронен вид ", се споделя в мнението на персоналните лекари.

Личните лекари считат, че въвеждането на " електронизацията " в системата на опазването на здравето е комплициран развой, обвързван с спомагателни задължения, разноски и време, които следва да бъдат разпределени сред всички участваща в него страни.

От сдружението считат, че за общопрактикуващите лекари (ОПЛ) единственият допустим и работещ вид е да остане в този момент съществуващата опция да се изписва " бяла рецепта " в книжен или електронен вид. Повечето от претекстовете за това са към този момент показани освен от съсловните, само че и от организациите на пациенти, както и разнообразни техни представители.

Припомняме, през март 2021 г. до края на април 2021 година бе срокът за въвеждане на електронна рецепта в аптеките в цялата страна.

Преди година само 500 аптеки у нас издават електронни предписания. През декември 2020 година стана ясно, че всеки общопрактикуващ доктор може да издава електронна рецепта към всяка една аптека.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР